Zondag, 16 juni 2019

‘Wet veedichte gebieden’ in Jip en Janneke-taal


Gepubliceerd op 18 april 2017

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft vorige week de Wet veedichte gebieden op internet gezet. De wet moet provincies meer bevoegdheid geven om veehouderij (in bepaalde gebieden) aan banden te leggen.

Iedereen kan via Internet inspraak leveren; de zogenoemde Internetconsultatie. Alle reacties worden door Van Dam meegenomen in de verdere besluitvorming.

Jip en Janneke
Veel veehouders hebben aangegeven dat ze wel inspraak willen geven, maar dat ze het ambtelijke taalgebruik te moeilijk vinden. Dit weerhoudt ze ervan om een reactie te geven op deze wet.

Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Varkenshouderij hebben de wet daarom vertaald in Jip en Janneke-taal. Zo krijgen veehouders duidelijker voor ogen wat Martijn van Dam met deze wet wil en wordt het veehouders gemakkelijker gemaakt om een inspraakreactie te geven op deze wet.

De Jip en Janneke-versie van de Wet veedichte gebieden wordt door NVV en LTO Varkenshouderij voor iedereen beschikbaar gemaakt. ‘Het is belangrijk dat zoveel mogelijk veehouders de kans krijgen, c.q. nemen om hun inbreng leveren op deze wet. Deze wet kan immers gevolgen hebben voor alle veehouders en de ontwikkeling van hun bedrijven, verspreid over heel Nederland’, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Inspraak leveren kan tot 23 mei via deze link: https://www.internetconsultatie.nl/interimwetveedichtegebieden

De Jip en Janneke-versie van de Wet veedichte gebieden is te lezen via deze link.

Onderdeel van dossier(s): Meststoffenwet,