Dinsdag, 16 juli 2019


Lees meer

Onbegrijpelijk: Rechter accepteert falende NVWA

Onbegrijpelijk: Rechter accepteert falende NVWA

Rechter accepteert falend toezicht NVWA in fipronilzaak.


Lees meer

Zittingsdatum fipronilrechtszaak bekend

Zittingsdatum fipronilrechtszaak bekend

De fipronilrechtszaak van LTO/NOP en NVP en een aantal pluimveehouders tegen de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) dient volgend jaar op 15 april 2019 in Den Haag.


Lees meer

Boek 'Fipronil beslist geen eitje!'

Boek 'Fipronil beslist geen eitje!'

Legpluimveehoudster Gerda Brienen uit Wierden schreef een indrukwekkend boek 'Fipronil, beslist geen eitje' . Een waargebeurd verhaal over de impact van de fipronilcrisis, voor iedereen die weleens een eitje eet.


Lees meer

Commissie Sorgdrager uit veel kritiek aan adres sector, NVWA en overheid

Commissie Sorgdrager uit veel kritiek aan adres sector, NVWA en overheid

Op 25 juni heeft de onafhankelijke commissie die is ingesteld om onderzoek te doen naar de rol en verantwoordelijkheid van iedereen in de eierketen (incl. toezichthouder) en hoe elk heeft gehandeld voor en tijdens de fipronil crisis haar rapport aangeboden en openbaar gemaakt. Deze commissie werkte 9 maanden onder voorzitterschap van oud Minister Winnie Sorgdrager aan een reconstructie van wat er is gebeurd en welke conclusies en aanbevelingen daaruit getrokken kunnen worden.


Lees meer

"In actie voor de toekomst van het Nederlandse ei"

"In actie voor de toekomst van het Nederlandse ei"

De werkgroep Versterking Zelfregulering Eierketen heeft haar eindrapport afgerond en inmiddels aangeboden aan de Minister. Lees hier het volledige rapport “In actie voor de toekomst van het Nederlandse ei”. Een greep uit de 22 aanbevelingen die hoofdzakelijk zijn gericht op de verbetering van IKB EI staan hieronder opgesomd:


Lees meer

Uitstel rechtszaak fipronil

Uitstel rechtszaak fipronilLees meer

Rapport: Ervaringen van, met en rond het Fipronil Meldpunt Gelderse Vallei

Fipronilmeldpunt bleek van toegevoegde waarde.


Lees meer

6 weken uitstel verleend in dagvaarding NVWA

Zoals mocht worden verwacht heeft de rechtbank de Minister van LNV eenmalig uitstel van 6 weken gegund in de dagvaarding die NVP samen met LTO heeft ingediend n.a.v. de fipronilcrisis. Dat betekent dat de Staat op 21 februari a.s. zes weken (extra) de tijd krijgt om te antwoorden. De Landsadvocaat zal dus op 29 maart a.s. met een conclusie van antwoord moeten komen.


Lees meer

Terugblik op het jaar: de Fipronil crisis

Terugblik op het jaar: de Fipronil crisis

Een vandaag zond op donderdag 28 december 2017 het programma: Terugblik op het jaar: de Fipronil-crisis. Voorzitter NVP Hennie de Haan blikt mee terug: "Een jaar als 2017 hoop ik nooit meer mee te maken." Bekijk hier de uitzending.


Lees meer

Fipronil dagvaarding NVWA

Fipronil dagvaarding NVWA

De NVWA heeft nalatig en onzorgvuldig gehandeld en had de enorme schade kunnen voorkomen. Daarom is de NVWA woensdag 13 december j.l. gedagvaard, na wekenlange voorbereiding waarin goed is samengewerkt tussen NVP, NOP, LTO Nederland, Barentskrans en diverse advocaten van gedupeerde pluimveehouders. De NVP ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet.


Lees meer

Nederland moet getroffen pluimveehouders compenseren

Nederland moet getroffen pluimveehouders compenseren

CDA: ook Nederland moet getroffen pluimveehouders compenseren


Lees meer

EC geen bezwaar tegen steunmaatregelenpakket België

De NVP roept Nederlandse politici op hun eerdere standpunt te heroverwegen nu de Europese Commissie erkent dat de fipronilcrisis een ' uitzonderlijke gebeurtenis' is en geen bezwaar wordt gemaakt tegen de steunmaatregelen die de federale regering van België heeft uitgewerkt. Het licht wordt met andere woorden bij onze zuiderboeren op groen gezet voor de uitbetaling van het maatregelenpakket (waarvoor daar € 21,8 miljoen is gereserveerd). Nederlandse politici waren er van overtuigd dat de EC het als staatsteun zou beoordelen.


Lees meer

Dagvaarding NVWA bijna klaar

De dagvaarding tegen de NVWA opgesteld door NVP en LTO/NOP is bijna klaar. We vinden dat de NVWA nalatig is geweest. In november 2016 kreeg NVWA de eerste signalen binnen over het gebruik van fipronil bij leghennen. Als NVWA toen sneller en anders had gehandeld was de schade voor de pluimveehouders en pluimveesector veel kleiner geweest.


Lees meer

Fipronilcrisis op Radio Een Vandaag

Fipronilcrisis op Radio Een Vandaag

Radio Een Vandaag besteedt van maandag 20 tot en met donderdag 23 november aandacht aan de fipronilcrisis.


Lees meer

 Boenen bij de boeren

Boenen bij de boeren

Op woensdagavond 11 oktober tijdens de bijeenkomst voor fipronil gedupeerde pluimveehouders werd de campagne 'Boenen bij de boeren' gelanceerd. Een actie van de gemeenten in de Gelderse Vallei om boeren te helpen met de fipronil werkzaamheden: van eieren vernietigen tot schoonmaken van stallen.


Lees meer

Steun de door fipronil gedupeerde pluimveehouders

De fipronil crisis duurt al bijna 11 weken en nog steeds leven minimaal 267 pluimveehouders in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf en persoonlijke toekomst. De Europese maximum residu waarde (mrl) is per 1-1-2017 300% lager dan we voor de jaarwisseling binnen mochten krijgen. Niet omdat van fipronil bekend is geworden dat het gevaarlijker is voor de mens dan in het verleden werd aangenomen, maar omdat betere meettechnieken beschikbaar zijn gekomen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.


Lees meer

Hennie de Haan bij 5 Uur Live RTL4

Hennie de Haan bij 5 Uur Live RTL4

Voorzitter NVP Hennie de Haan was woensdag 27 september 2017 samen met twee fipronil gedupeerde legpluimveehoudsters te gast bij het programma 5 Uur Live op RTL4.


Lees meer

Teken de petitie-hulp i.v.m. fipronil

Teken de petitie-hulp i.v.m. fipronil

NVP steunt oproep: HULP VOOR PLUIMVEEHOUDERS IVM FIPRONIL.


Lees meer

Interview Hennie de Haan in AD

"Hennie de Haan krijgt kippenvel van alle bedankjes". Op 6 september publiceerde het AD en diverse regionale kranten een interview met de voorzitter NVP Hennie de Haan. Helaas ontbreekt de laatste vraag: 'Een reorganisatie van de NVWA wordt dat uw volgende klus?' Lees hier het interview.


Lees meer

Collectieve Dagvaarding NVWA

Collectieve Dagvaarding NVWA

LTO Nederland/NOP neemt het initiatief in de dagvaarding tegen de NVWA en trekt daarin samen op met de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). Het juridische deel wordt verzorgd door BarentsKrans Advocaten in Den Haag.


Lees meer

Rechtzaak tegen NVWA

Rechtzaak tegen NVWA

De NVP is van plan om samen met LTO/NOP een rechtszaak tegen de NVWA aan te spannen vanwege hun handelen rondom de fipronilcrisis.


Lees meer

Kamerdebat Den Haag

Afgelopen donderdag kwamen de kamerleden terug van reces voor het debat over fipronil. De oproep onder pluimveehouders om naar Den Haag te komen was niet aan dovemansoren gericht. Wàt een saamhorigheid en een inzet van de mmmEggies, daar doen we het voor!


Lees meer

Van Dam laat pluimveehouders aan hun lot over

Van Dam laat pluimveehouders aan hun lot over

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam heeft vandaag in een overleg met de sector nogmaals aangegeven dat gedupeerde pluimveehouders die schade leiden door de fipronil-crisis niet op financiële steun vanuit de overheid hoeven te rekenen.


Lees meer

Publieksactie in Den Haag

Publieksactie rondom Tweede Kamer debat Fipronil crisis


Lees meer

Praktische adviezen fipronil

Praktische adviezen fipronil

Op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren staat praktische informatie over fipronil. Sectorpartijen en experts werken samen om zoveel mogelijk informatie over fipronil te verzamelen en te vertalen naar praktische adviezen voor pluimveehouders en adviseurs.


Lees meer

Voorbeeldbrieven bezwaar en aansprakelijkheid

Stel uw rechten veilig


Lees meer

Interview Hennie de Haan - Boerenbusiness

Interview Hennie de Haan - Boerenbusiness

Kijk hier naar het interview van Hennie de Haan op BoerenBusiness-TV over de rol van de NVWA in de fipronilzaak. "De pluimveesector is veel te laat ingelicht. Was dat eerder gebeurd dan had de pluimveesector sneller in kunnen grijpen. Dat is verschrikkelijk; nu zijn veel familiebedrijven de dupe van enkele mensen die deze affaire veroorzaakt hebben. Vertrouwen is de basis van samenwerking; dat is nu ernstig beschadigd", aldus Hennie de Haan. Dit en meer over de affaire in het interview.


Lees meer

Fipronil meld- en informatiepunt

Vanaf 7 augustus is een fipronil meld- en informatiepunt geopend in het Poultry Expertise Centrum.


Lees meer

Oproep aan pluimveehouders: geef door of ChickFriend bij u bloedluis heeft bestreden.

Geacht NVP-lid,


Lees meer

Update Fipronil

Update Fipronil

Er zijn veel vragen rondom fipronil. NVP, LTO/NOP, COBK, Anevei en AVINED hebben deze nieuwsbrief opgesteld om te voorzien in informatie.


Lees meer

Fipronil

De NVP zit in het crisisoverleg met de NVWA en sectorvertegenwoordigers. Hieronder een nieuws-update welke door OVONED is opgesteld:


Lees meer

Update Fipronil - persbericht OVONED

Wij brengen u middels het persbericht wat OVONED vanavond heeft laten uitgaan op de hoogte van de laatste stand van zaken. Er zijn heel veel vragen onder pluimveehouders en er wordt achter de schermen keihard samen gewerkt om hier bevredigende antwoorden op te krijgen. Het is een intens trieste situatie waar we ongewild met elkaar in beland zijn. Helaas is de media er genadeloos in gesprongen, wat onze gezinsbedrijven des te harder treft. We wensen allen nogmaals sterkte en kracht.


Lees meer

Notitie stand van zaken fipronil incident d.d. 28-7-2017

NVP, LTO/NOP en COBK hebben zojuist aan alle IKB-ei deelnemers een notitie laten verzenden (via OVONED) om de informatie te inmiddels beschikbaar is, de afspraken die zijn gemaakt en vragen die nog uitstaan met pluimveehouders te delen. De notitie wordt ook doorgestuurd naar opfokbedrijven en vermeerderaars. Deze notitie 'informatie fipronil' is informatief van aard en bedoeld omdat de behoefte aan duidelijke informatie groot is, maar de beschikbaarheid daarvan nog niet gestroomlijnd verloopt. Wij doen ons uiterste best om iedereen zo goed als mogelijk op de hoogte te houden. Alle gedupeerden wensen we veel sterkte in deze spannende en onzekere tijd.


Lees meer

Inspanningen fipronil incident

Inspanningen fipronil incident

NVP werkt samen met LTO/NOP en COBK aan een sectorprotocol voor bedrijven waar Dega-16 is gebruikt en de fipronilwaarden uit de NVWA monsters te hoog zijn. Het wachten is nog op de eerste testresultaten.