Dinsdag, 24 oktober 2017

Dossiers

Dossiers: Fipronil


Lees meer

 Boenen bij de boeren

Boenen bij de boeren

Op woensdagavond 11 oktober tijdens de bijeenkomst voor fipronil gedupeerde pluimveehouders werd de campagne 'Boenen bij de boeren' gelanceerd. Een actie van de gemeenten in de Gelderse Vallei om boeren te helpen met de fipronil werkzaamheden: van eieren vernietigen tot schoonmaken van stallen.


Lees meer

Steun de door fipronil gedupeerde pluimveehouders

De fipronil crisis duurt al bijna 11 weken en nog steeds leven minimaal 267 pluimveehouders in grote onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf en persoonlijke toekomst. De Europese maximum residu waarde (mrl) is per 1-1-2017 300% lager dan we voor de jaarwisseling binnen mochten krijgen. Niet omdat van fipronil bekend is geworden dat het gevaarlijker is voor de mens dan in het verleden werd aangenomen, maar omdat betere meettechnieken beschikbaar zijn gekomen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.


Lees meer

Hennie de Haan bij 5 Uur Live RTL4

Hennie de Haan bij 5 Uur Live RTL4

Voorzitter NVP Hennie de Haan was woensdag 27 september 2017 samen met twee fipronil gedupeerde legpluimveehoudsters te gast bij het programma 5 Uur Live op RTL4.


Lees meer

Teken de petitie-hulp i.v.m. fipronil

Teken de petitie-hulp i.v.m. fipronil

NVP steunt oproep: HULP VOOR PLUIMVEEHOUDERS IVM FIPRONIL.


Lees meer

Interview Hennie de Haan in AD

"Hennie de Haan krijgt kippenvel van alle bedankjes". Op 6 september publiceerde het AD en diverse regionale kranten een interview met de voorzitter NVP Hennie de Haan. Helaas ontbreekt de laatste vraag: 'Een reorganisatie van de NVWA wordt dat uw volgende klus?' Lees hier het interview.


Lees meer

Collectieve Dagvaarding NVWA

Collectieve Dagvaarding NVWA

LTO Nederland/NOP neemt het initiatief in de dagvaarding tegen de NVWA en trekt daarin samen op met de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP). Het juridische deel wordt verzorgd door BarentsKrans Advocaten in Den Haag.


Lees meer

Rechtzaak tegen NVWA

Rechtzaak tegen NVWA

De NVP is van plan om samen met LTO/NOP een rechtszaak tegen de NVWA aan te spannen vanwege hun handelen rondom de fipronilcrisis.


Lees meer

Kamerdebat Den Haag

Afgelopen donderdag kwamen de kamerleden terug van reces voor het debat over fipronil. De oproep onder pluimveehouders om naar Den Haag te komen was niet aan dovemansoren gericht. Wàt een saamhorigheid en een inzet van de mmmEggies, daar doen we het voor!


Lees meer

Van Dam laat pluimveehouders aan hun lot over

Van Dam laat pluimveehouders aan hun lot over

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam heeft vandaag in een overleg met de sector nogmaals aangegeven dat gedupeerde pluimveehouders die schade leiden door de fipronil-crisis niet op financiële steun vanuit de overheid hoeven te rekenen.


Lees meer

Publieksactie in Den Haag

Publieksactie rondom Tweede Kamer debat Fipronil crisis


Lees meer

Praktische adviezen fipronil

Praktische adviezen fipronil

Op de site van de Gezondheidsdienst voor Dieren staat praktische informatie over fipronil. Sectorpartijen en experts werken samen om zoveel mogelijk informatie over fipronil te verzamelen en te vertalen naar praktische adviezen voor pluimveehouders en adviseurs.


Lees meer

Voorbeeldbrieven bezwaar en aansprakelijkheid

Stel uw rechten veilig


Lees meer

Interview Hennie de Haan - Boerenbusiness

Interview Hennie de Haan - Boerenbusiness

Kijk hier naar het interview van Hennie de Haan op BoerenBusiness-TV over de rol van de NVWA in de fipronilzaak. "De pluimveesector is veel te laat ingelicht. Was dat eerder gebeurd dan had de pluimveesector sneller in kunnen grijpen. Dat is verschrikkelijk; nu zijn veel familiebedrijven de dupe van enkele mensen die deze affaire veroorzaakt hebben. Vertrouwen is de basis van samenwerking; dat is nu ernstig beschadigd", aldus Hennie de Haan. Dit en meer over de affaire in het interview.


Lees meer

Fipronil meld- en informatiepunt

Vanaf 7 augustus is een fipronil meld- en informatiepunt geopend in het Poultry Expertise Centrum.


Lees meer

Oproep aan pluimveehouders: geef door of ChickFriend bij u bloedluis heeft bestreden.

Geacht NVP-lid,


Lees meer

Update Fipronil

Update Fipronil

Er zijn veel vragen rondom fipronil. NVP, LTO/NOP, COBK, Anevei en AVINED hebben deze nieuwsbrief opgesteld om te voorzien in informatie.


Lees meer

Fipronil

De NVP zit in het crisisoverleg met de NVWA en sectorvertegenwoordigers. Hieronder een nieuws-update welke door OVONED is opgesteld:


Lees meer

Update Fipronil - persbericht OVONED

Wij brengen u middels het persbericht wat OVONED vanavond heeft laten uitgaan op de hoogte van de laatste stand van zaken. Er zijn heel veel vragen onder pluimveehouders en er wordt achter de schermen keihard samen gewerkt om hier bevredigende antwoorden op te krijgen. Het is een intens trieste situatie waar we ongewild met elkaar in beland zijn. Helaas is de media er genadeloos in gesprongen, wat onze gezinsbedrijven des te harder treft. We wensen allen nogmaals sterkte en kracht.


Lees meer

Notitie stand van zaken fipronil incident d.d. 28-7-2017

NVP, LTO/NOP en COBK hebben zojuist aan alle IKB-ei deelnemers een notitie laten verzenden (via OVONED) om de informatie te inmiddels beschikbaar is, de afspraken die zijn gemaakt en vragen die nog uitstaan met pluimveehouders te delen. De notitie wordt ook doorgestuurd naar opfokbedrijven en vermeerderaars. Deze notitie 'informatie fipronil' is informatief van aard en bedoeld omdat de behoefte aan duidelijke informatie groot is, maar de beschikbaarheid daarvan nog niet gestroomlijnd verloopt. Wij doen ons uiterste best om iedereen zo goed als mogelijk op de hoogte te houden. Alle gedupeerden wensen we veel sterkte in deze spannende en onzekere tijd.


Lees meer

Inspanningen fipronil incident

Inspanningen fipronil incident

NVP werkt samen met LTO/NOP en COBK aan een sectorprotocol voor bedrijven waar Dega-16 is gebruikt en de fipronilwaarden uit de NVWA monsters te hoog zijn. Het wachten is nog op de eerste testresultaten.


Lees meer

Fipronil houdt pluimveehouders in de greep.

De NVWA heeft vandaag enkele tientallen legpluimveebedrijven preventief geblokkeerd omdat zij mogelijk met DEGA 16 (vermengd met fipronil) bloedluisbestrijding hebben laten uitvoeren.