Zondag, 18 maart 2018

Dossiers

Dossiers: Aviaire Influenza AI


Lees meer

Vogelgriep in Kamperveen

Vogelgriep in Kamperveen

Dinsdag 13 maart is hoogpathogene H5N6 vogelgriep op een vleeseendenbedrijf in Kamperveen, provincie Overijssel, vastgesteld.


Lees meer

H5N6 vastgesteld bij ouderdieren in Oldekerk (Gr)

Er is H5N6 vastgesteld bij de dieren van een vermeerderaar in het Groninsche Oldekerk. 1 van de 2 andere pluimveebedrijven in het 3 km-gebied staat leeg. De uitslag van de screening van het andere bedrijf (en evt. contactbedrijven) volgt de komende dagen. We hopen dat het hier bij blijft, waarna voor de pluimveebedrijven in het 10 km gebied snel (middels 1 op 1 transport) weer afvoer van eieren, etc. mogelijk wordt en de slachterij van Storteboom (middels een corridor) weer bevoorraad mag worden.


Lees meer

Versoepeling maatregelen AI

Versoepeling maatregelen AI

De volgende landelijke maatregelen worden versoepeld:


Lees meer

Vogelgriep Biddinghuizen

De pluimveesector werd op vrijdag 8 december opgeschrikt door het bericht dat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen vogelgriep is vastgesteld, getypeerd als hoog-pathogeen H5N6. Het Ministerie van LNV heeft per direct een landelijke ophokplicht ingesteld en een afschermplicht voor hobbypluimvee. Op de website van RVO vindt u de meest recente informatie.


Lees meer

Brussel verlengt periode vrije-uitloopeieren

Brussel verlengt periode vrije-uitloopeieren

De Europese Commissie heeft besloten dat vanaf zaterdag 25 november 2017 de vrije uitloopeieren na 16 weken ophokplicht hun status verliezen. Daarna moeten ze als scharrelei verkocht worden.


Lees meer

Wees alert vanwege vogelgriep

Recent zijn er weer diverse uitbraken van vogelgriep geweest. Op Wereldeidag, 13 oktober, een laagpathogene H5N2 variant in provincie Zeeland en recentelijk hoogpathogene vogelgriep op een commercieel pluimveebedrijf in Bulgarije en bij een wilde eend in Bentheim op geringe afstand van de Nederlandse grens.


Lees meer

Hoogpathogene vogelgriep bij wilde eend

Bij een wilde eend in de gemeente Osterwald in de Duitse Landkreis Grafschaft Bentheim op 25 kilometer van Almelo is op vrijdag 20 oktober hoogpathogene H5N8 vastgesteld.


Lees meer

Laagpathogene vogelgriep Zeeland

Bij een leghennenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland in de gemeente Tholen is op vrijdag 13 oktober laagpathogene vogelgriep H5N2 vastgesteld.


Lees meer

Geen verruiming EU Verordening 589/200 voor vrije uitloopeieren

Het einde van het maximale ophokgebod, zonder gevolgen voor de status van vrije uitloopeieren, is voor Nederland in zicht.


Lees meer

Broedei-regeling voor vermeerderaars in BT-gebied

Het resultaat van goede samenwerking binnen de sector en met de overheid is dat per 3 januari 2017 de ontheffingsmogelijkheid bestaat (met PCR-test) voor afvoer (en inleg) van broedeieren uit BT-gebieden. De vermeerderingssector wordt nu niet langer onevenredig zwaar getroffen door bestrijding van HPAI. Een compliment aan een ieder die hieraan heeft meegedacht en -gewerkt.


Lees meer

Voorkom introductie en verspreiding van HPAI; neem alle hygiënemaatregelen in acht!