Hoofdpagina van Nederlandse Vakbond Pluimveehouder
 Contactgegevens  
 
 Home  >   Laatste nieuws  >   Archief  >   Actualiteiten  >   2009  >   November  >   Artikel 
Kipslachterijen bouwen fabriek

03-11-2009 - Zes pluimveeslachterijen, waaronder Storteboom, investeren in een nieuwe fabriek voor de verwerking van slachtafval in Wijster.

De fabriek met de naam Noblesse Prote´ns wordt gebouwd in Wijster en komt onder leiding van Johan Visser, oud directielid bij Storteboom. De fabriek gaat bloed, veren, ingewanden en poten (slachtbijproducten, categorie 3 materiaal) verwerken tot eiwitrijke grondstoffen voor honden-, katten- en visvoer.

De bouw van de fabriek begint eind dit jaar en vergt een investering van 13 miljoen euro. Directeur Johan Visser van Noblesse Prote´ns wil niet zeggen wie de andere vijf slachterijen zijn die in Noblesse Prote´ns investeren. Wel zouden de zes bedrijven goed zijn voor 60 procent van de totale productie van slachtbijproducten door de Nederlandse pluimveeverwerkende sector.

Tot nu toe wordt dit slachtafval verwerkt door Sonac, onderdeel van Vion. Belangrijke reden voor de zes pluimveevleesbedrijven om te investeren in deze fabriek is een betere verwaarding van de slachtafvallen uit de eigen bedrijven. Visser: "Bedenk wel dat het bij deze producten gaat om 30 procent van het levend gewicht van de dieren." De nieuwe fabriek betrekt een warmte van de vestiging van Essent Milieu die vlak bij de te bouwen fabriek is gevestigd.

Essent gaat voor de nieuwe fabriek van Noblesse Prote´ns 5 miljoen euro investeren in de bouw van een stoomleiding, waterleidingen en aanpassing van de eigen waterzuivering. Het ligt in de bedoeling dat ook de restwarmte van Noblesse Prote´ns opnieuw wordt gebruikt door een ander bedrijf in een vergistingsinstallatie.

Visser benadrukt dat in dit project de economie en duurzame productie worden gecombineerd.

Bron en Copyright: Agrarisch Dagblad, www.agd.nl

Copyright & Disclaimer